CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, September 6, 2009

Otak-otak Lembayung Kasih



Salam Ramadhan semua, alhamdulillah dah hari ke 15 Ramadhan kita...

Alia nak kongsi resepi dari Kak Long (my 1st sis in law) hari ni. Rupanya nampak macam otak-otak yang biasa beli kat pasar malam tu, tapi warnanya putih. Bila tanya kat Kak Long ape nama resepi ni, 'otak-otak 1Malaysia' sebab campur semua bahan jadi 1 katanya. My mum kata, Kak Long tengok resepi tu kat TV pagi tadi, katanya 'sajian istana' petang tu terus dia buat, alia tak tengok pun TV, jadi tak tau, tau makan je, hehehe... Tapi dekat sini alia dengan suka hatinya menukar namanya menjadi 'otak-otak lembayung kasih' (jangan salah faham) cuma nak sodapkan sikit halwa kupingku mendengarnyakan, huhuhu...jangan mare ye Kak Long. kat bawah ni respinya, jom layan...

Bahan-bahan (ikut pandai-pandai bajet la ye...)

Bahan A
Isi Ikan Tenggiri - 2 ekor (kalau kecik)
Pati santan - 1 mangkuk kecik
Daun pisang
2 biji telur
2 s/b jintan manis (nak hilangkan bau)
2 s/b ketumbar
Garam
Gula

Bahan B (ditumbuk)
Bawang merah
Bawang Putih (optional lebih, ikut suka)
Halia
Serai

Bahan C (dihiris)
Bawang Besar
Daun kunyit

Cara-cara

- Bersih dan buangkan kulit ikan tenggiri.
- Blenderkan isi ikan tenggiri dengan mesin kering (jangan bubuh air).
- Gaulkan dengan bahan-bahan B.
- Kemudian masukkan telur, kacau sampai sebati.
- Masukkan pulan pati santan tadi.
- Masukkan bahan C dan perasakan dengan garam dan gula.


- Daun pisang yang siap di layahkan atas api kecil tadi dipotong kecik2.
- Bungkuskan isi tenggiri yang telah siap tadi (bungkus macam nak buat kuih lepat).
- Kukus sehingga masak (lebih kurang dalam 12 minit).
- Tadaaa...dan siap untuk dihidangkan.


0 comments: